maandag 29 april 2013

Granité

Het mooie weer komt er weer aan, een mooi moment om eens te experimenteren met granités!

Een granité is oorspronkelijk een sorbet van geschilferd ijs met vruchtensap en eventueel suiker. Granités zijn er in allerlei varianten, zowel hartig als zoet. Ze zijn heel simpel te bereiden en je kunt de smaak zelf bepalen. Op Gastronomixs vind je op dit moment 9 verschillende soorten granités! Laat je inspireren en ga snel zelf aan de slag met deze verfrissende componenten!Hierboven zie je een paar granités die je op Gastronomixs vindt. Wat dacht je van basilicumgranité? Gebaseerd op een recept van Oriol Balaguer, een Spaanse toppatissier uit de stal van El Bulli. Gebruik de basilicumgranité bijvoorbeeld als onderdeel van een dessert met watermeloen, galiameloen, honingmeloen, aardbei, vanille, gember, etc. etc. 

Of maak met je granité een knipoog naar koffie met een likeurtje, bij dit component is wat gelatine toegevoegd zodat de ijskristallen wat minder snel smelten, deze smelten namelijk sneller door de alcohol. Varieer op deze granité met bijvoorbeeld andere soorten likeur! De mango daiquiri granité is heerlijk fris en je kunt er een hele bijzondere cocktail van maken! Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld kokosmousse en witte chocoladekrokant.

Een granité van soja en citrus, ja het kan! Een minder voor de hand liggende toepassing van sojasaus, maar in combinatie met de frisse smaken van sushigember, mirin en citrus ontstaat er een prachtige smaak. Met dit ijskoude component kun je mooie temperatuurcontrasten creëren in een compositie. Gebruik het bijvoorbeeld in een voorgerecht met sushi, of tataki van tonijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten