vrijdag 19 april 2013

Gomasio

Een van de componenten van prei die je vindt op Gastronomixs is gegrilde prei met gomasio. Gomasio?!

Gomasio ja! Het komt uit de Japanse keuken en wordt vooral gecombineerd met groentegerechten. Het zorg voor meer hartigheid. Het is een droge stof, gemaakt van gemalen ongepeld sesamzaad en zout. In de Japanse keuken wordt het ook gebruikt als topping, bijvoorbeeld over rijst. 

Het sesamzaad wordt geroosterd voordat het met het zout gemengd wordt, soms wordt het zout ook even gegeroosterd. Zowel wit als zwart sesamzaad wordt voor gomasio gebruikt. Er zijn verschillende recepten in omloop, maar meestal wordt de verhouding 15:1 (15 delen sesamzaad op 1 deel zout) gebruikt. Voor een zoete variant wordt er wat suiker bij het mengsel gevoegd.

Zoals je leest is het niet moeilijk om zelf gomasio te maken, maar het is ook kant-en-klaar verkrijgbaar bij de toko. Op Gastronomixs vind je een component in combinatie met prei, maar wat dacht je van een combinatie met steak? Of met tonijn? Of met gegrilde asperges? Ga snel aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten