donderdag 4 april 2013

Culinair leesvoer: Modernist Cuisine


Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaakcombinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen.

De boeken van Modernist Cuisine zijn prijzig, onpraktisch (o.a. slechte indexering) en erg zwaar (17 kilo!). Maar... als je een verzamelaar bent moet je deze revolutionaire boekenserie toch wel in je boekenkast hebben staan. Modernist Cuisine is een samenvatting van wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is. Door middel van indrukwekkende afbeeldingen worden de meest diverse technieken uitgelegd. Het is een combinatie van wetenschap, chemie, techniek en culinaire kunst, waar chefs aan mee hebben gewerkt van restaurants als ElBulli,  The Fat Duck en Alinea.

De kennis die je er uit opdoet kun je gebruiken om rationeler te werk te gaan in jouw keuken, of een bepaalde bereiding te optimaliseren. De verschillende delen beantwoorden met gebruik van verhelderende illustraties vragen als 'hoe maak ik een perfecte omelet?' en 'hoe werkt een snelkookpan?', het geeft daarnaast beeld en uitleg over de moleculaire keuken. 

De serie van Modernist Cuisine bestaat uit 6 delen met een totaal van 2400 pagina's. De zes delen zijn:
1. Geschiedenis en fundamenten
2. Technieken en materialen
3. Dieren en planten
4. Ingrediënten en bereidingen
5. Gerechten
6. Keuken handleiding

Ook de website van Modernist Cuisine is de moeite waard om te bezoeken, je vindt er achtergrondinformatie, recepten en video's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten