zaterdag 6 april 2013

Bergamot

In het dessert dat gastchef Bart Ausems met ons deelt vind je een sorbet van bergamot, gecombineerd met kwark en frambozen. Gebruik jij wel eens bergamot in jouw gerechten?

Bergamot is een zure citrusvrucht. Waarschijnlijk is het een kruising tussen een soort limoen en een zure sinaasappel (bittersinaasappel). De vrucht heeft de grootte van een sinaasappel en doet qua vorm denken aan een peer. De vrucht vindt zijn oorsprong in Vietnam, waar er verschillende producten van gemaakt worden. Van de onrijpe schil wordt een extractie gemaakt die bijvoorbeeld te vinden is in Earl Grey thee. In Italië wordt het vooral gebruikt om marmelade van te maken, maar er wordt bijvoorbeeld ook likeur van gemaakt. Ook in de cosmetische industrie wordt bergamotolie veel toegepast, zoals in parfum. 

Ga zelf eens aan de slag met deze vrucht, proef en ontdek de mogelijkheden in jouw keuken. Maak er net als Bart een sorbet van of zoals de Italianen een bijzondere marmelade!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten