dinsdag 19 maart 2013

Dashi

Op Gastronomixs vind je verschillende componenten met daarin dashi. Een Japanse smaakmaker welke zeer divers gebruikt kan worden!

Dashi is een bouillon gemaakt van Kombu (zeewier) en Katsuobushi (gedroogde bonitovlokken) en is de basis van de Japanse keuken zoals bouillon dat is in de westerse keuken. Dashi bevat enorm veel umami en kan ook prima gebruikt worden in de westerse keuken. De umami komt van de grote hoeveelheid glutamaat die het zeewier bevat.

Dashi is er in verschillende varianten, zo heb je een dashi getrokken met jonge sardines (niboshi dashi), met shiitake paddenstoel (shiitake dashi) en uitsluitend van kombu getrokken dashi. In de toko zijn pakketten te vinden om dashi te maken, maar het is ook in poedervorm te koop. 

Op Gastronomixs vind je onder andere dashi van boerenkool en droge worst, deze dashi heeft een echte Hollandse draai gekregen, net als de polder dashi. Daarbij is in plaats van bonitovlokken gerookt spek gebruikt. Je kunt het met veel producten combineren, zoals met spitskool of met zeebaars

Combineer dashi met andere smaken en experimenteer met structuren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten