dinsdag 12 maart 2013

Culinair leesvoer: Larousse Gastronomique


Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een techniek onder de knie te krijgen, smaakcombinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen.

Wie heeft hem niet in zijn kast staan, de wereldberoemde Larousse Gastronomique. Hét boek over de Franse keuken en gastronomie. In 1938 verscheen deze culinaire encyclopedie voor het eerst, waarna het verschillende keren is herzien. Het grootste deel van het boek gaat over klassieke Franse gerechten en kooktechnieken, ook worden er een aantal niet-Franse recepturen gegeven. Het boek bevat in totaal meer dan 2200 recepten, waarvan in de laatste versie 500 van de allerbeste koks ter wereld. De nieuwste versie kun je zien als een weerslag van de culinaire revolutie van de afgelopen twintig jaar.

Het boek biedt je een goede basis en de bekende gerechten lenen zich uitstekend om mee te gaan variëren. Pak een echte klassieker en varieer zodat je een gerecht krijgt passend in jouw keuken én waar je je gasten mee verrast! In het archief van de composities van Gastronomixs vind je al verschillende varianten op klassiekers als oeufs sur le plat, poire belle hélène en crêpes suzette. Ga zelf aan de slag en neem een klassieker uit dit onmisbare boek als inspiratiebron!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten