woensdag 6 februari 2013

Tandoori & garam masala

Als er één land op de wereld is waar ontzettend veel kruiden en specerijen in de keuken gebruikt worden, dan is het India. Twee van de belangrijkste specerijenmengsels worden in deze blog uitgelicht om jou warenkennis te vergroten: tandoori masala & garam masala. 

Tandoori masala is een specerijenmengsel dat vaak gebruikt wordt in combinatie met yoghurt en gemberwortel om er een saus van te maken. Deze saus wordt bijvoorbeeld gebruikt om kip mee te marineren (kip tandoori). Dit gerecht wordt traditioneel gebakken in een kleioven, een 'tandoor'. 

Naast tandoori masala is het volgende specerijenmengsel misschien wel de bekendste uit India: garam masala. Dit is een specerijenmengsel uit Noord-India, waar veel verschillende varianten verkrijgbaar van zijn. Elke regio in India heeft namelijk zijn eigen recept. Garam betekent 'heet' en masala betekent 'mengsel'. Al zitten er wel droge rode pepers in dit specerijenmengsel, het is niet echt heet te noemen. De benaming 'heet' komt meer van warmte, er worden namelijk veel specerijen in gebruikt die een warm gevoel geven, zoals kruidnagel, kaneel en kardemom. 

Wil je zelf aan de slag met het maken van tandoori masala of garam masala? Voeg dan per specerijenmix alle ingrediënten in een koekenpan en bak de specerijen circa 6 minuten droog. Vervolgens maal je de specerijen in een koffiemolen fijn. Op Gastronomixs.com staan ook componenten met dit specerijenmengsel, bijvoorbeeld gefrituurde bloemkool of tandoori cashewnoten met koriander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten