dinsdag 26 februari 2013

Roggebrood

Onlangs is het nieuwe schema van brood online gegaan. Een van de componenten die je er vindt is roggebrood hazelnootaarde. Gebruik jij wel eens roggebrood in jouw keuken? En weet jij welke soorten er allemaal zijn?

Roggebrood is een vezelrijk voedzaam product van gebakken deeg. Basisingrediënten zijn rogge, water, zout en enzymen. Eén plakje roggebrood levert 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels en ijzer. Vroeger was roggebrood naast aardappelen het 'hoofdvoedsel' van de gemiddelde Nederlander. Per streek ontstonden er varianten van roggebrood, die qua smaak en structuur heel erg van elkaar verschillen. Hieronder een aantal van de meest bekende varianten:

Limburgs roggebrood
Kenmerkend voor de Limburgse variant is dat deze gemaakt is van fijngemalen roggemeel met zuurdeeg.

Groninger roggebrood
Groninger roggebrood heeft een zeer lange baktijd (16 uur!), het bestaat uit ongegist, grove gebroken roggedeeg.

Brabants roggebrood
De Brabantse variant heeft een relatief korte baktijd (4 uur), het is een gegist brood bereid van fijngemalen roggemeel en heeft een zurige smaak.

Fries roggebrood
Fries roggebrood wordt niet gegist en is zoet van smaak. Fries roggebrood heeft net als de Groningse variant een lange baktijd.

Experimenteer met roggebrood en zoek interessante smaakcombinaties, of maak het eens helemaal zelf...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten