zondag 24 februari 2013

Productpaspoort: Olijf

Olijven zijn samen met de druif een van de oudste gewassen op aarde.

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. De productpaspoorten worden continu aangevuld. Vandaag nemen we olijf onder de loep. Op Gastronomixs vind je op dit moment 12 componenten met dit veelzijdige ingrediënt. Olijven zijn er in verschillende soorten en maten en verschillen in smaak onder andere door de behandelmethode die ze moeten ondergaan voor ze eetbaar zijn.


Olijfbomen staan in Spanje, Italië, Griekenland en de Noordkust van Afrika zoals Marokko. De olijfboom behoort tot de olijffamilie, die 30 soorten telt. Er zijn groene, paars-bruine en zwarte olijven op de markt. De groene olijven zijn onrijp, de paars-bruine olijven zijn rijp en de zwarte olijven zijn overrijp. Hoe rijper de olijven hoe meer olie de olijf bevat, daarom worden zwarte olijven vaak gebruikt voor de productie van olijfolie. Het maken van olijfolie is een van de grootste producten die worden gemaakt in het Middellandse zeegebied.

De olijven die van de boom worden geplukt kunnen nog niet gegeten worden, deze moeten eerst bewerkt worden voordat ze eetbaar zijn, om de bitterheid weg te halen. Ze kunnen bijvoorbeeld gepekeld worden, gedroogd met zout, een behandeling met loog, spoelen in water of gewoon bewaren. Al deze manieren zorgen ervoor dat het fermentatieproces gestart wordt. 

Olijven worden bewerkt in verschillende regio’s, die alleen hun eigen recept hebben voor het inleggen van de olijven. Vooral de kruiden die worden toegevoegd aan de olijven bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de olijven.

Je kunt het maar (w)eten!
  • Een olijfboom draagt pas vruchten vanaf het 6e jaar, daarentegen kan een boom wel vele honderden jaren oud worden.
  • Er zijn meer dan 80 verschillende soorten olijfbomen, allemaal met hun eigen kenmerken.
  • In het Joodse geloof ziet men de olijf als een symbool voor vrede en geluk.
  • Olijven zijn samen met de druif een van de oudste gewassen op aarde.
  • Olijven worden voornamelijk in Frankrijk en Noord-Afrika geproduceerd en geëxporteerd.

1 opmerking:

  1. Ik vind olijven echt zo lekker. Samen met mijn vriend hebben we laatst ook een olijfboom gekocht. Ben er echt zo blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen