dinsdag 19 februari 2013

Productpaspoort: Mango

Ook de onrijpe vrucht van een mango kan gebruikt worden, bijvoorbeeld voor chutneys. 

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we mango onder de loep. Op Gastronomixs vind je op dit moment maar liefst 23 componenten met mango, die laten zien hoe veelzijdig dit ingrediënt is. 


Mango is de koningin van de tropische vruchten, waarbij de herkomst ligt in India. Mango’s groeien in veel tropische gebieden. Mango is wereldwijd het meest gegeten fruit. Mango heeft het hoogste gehalte aan bètacaroteen van alle fruitsoorten. Verder is de mango rijk aan vitamine A, B6 en C. Een mangoboom blijft groen en kan een hoogte van 40 meter bereiken. De boom geeft bloemen die daarna uitgroeien tot mango’s in circa 140 dagen.

Een mango kan onrijp geplukt worden en rijpt daarna nog verder. Ook de onrijpe vrucht kan gebruikt worden, bijvoorbeeld voor chutneys. In India worden onrijpe mango’s gedroogd en fijngemaakt tot een zuur poeder.

De mango is een steenvrucht, het rijpe vruchtvlees is zacht, sappig en zoet van smaak. Nederland importeert het hele jaar rond mango’s uit verschillende landen, zoals bijvoorbeeld uit Peru, Brazilië, Thailand, Costa Rica, Zuid-Afrika.

Je kunt het maar (w)eten!
  • Er zijn meer dan 100 verschillende soorten mango’s.
  • Een mango bevat dezelfde hoeveelheid aan vitamine C als een sinaasappel.
  • Een mangoboom heeft in India een heilige rol, de mango is het symbool voor de liefde en sommige mensen denken dan ook dat de mangoboom wensen kan laten vervullen.
  • In India worden de meeste mango’s geproduceerd, vooral voor gebruik in eigen land.
  • Mango’s worden onrijp geplukt en vervoerd naar plek van bestemming, zodat de mango daar na kan rijpen, zouden ze dit niet doen dan zijn de mango’s overrijp als ze op plek van bestemming aankomen.
  • De kleur van de schil zegt niet veel over de rijpheid van de mango, sommige mangosoorten zijn rijp maar wel groen van kleur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten