dinsdag 12 februari 2013

Productpaspoort: Aubergine

Europese landen gebruiken vooral langwerpige soorten aubergine, in tegenstelling tot de Aziatische landen: daar zijn de kleine bolvormige auberginesoorten geliefd. 

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we aubergine onder de loep. Op Gastronomixs vind je op dit moment 11 componenten met aubergine. Door de neutrale smaak is aubergine heel makkelijk te combineren met verschillende ingrediënten.


De aubergine is familie van de nachtschade, waar ook de paprika, tomaat en aardappel bij horen. Aubergines worden al eeuwen lang in India en China gegeten, het duurde even voor deze groentesoort in andere landen populair werd. Tegenwoordig wordt in Nederland steeds meer aubergine gegeten. Deze groentesoort is het hele jaar te verkrijgen, maar is op z’n best in juli en augustus.

Je kunt het maar (w)eten!
  • Aubergines zijn niet geschikt om rauw te eten, deze groentesoort moet altijd eerst worden verhit, anders is de aubergine giftig.
  • Bestrooi de aubergine voor gebruik eerst met wat zout, laat dit intrekken, spoel af en veeg het droog met een keukenpapier. Hierdoor neemt de aubergine tijdens het bakken of frituren veel minder vet op.
  • Je hebt allerlei verschillende soorten en formaten aubergine. De Europese landen gebruiken vooral de langwerpige soorten, in tegenstelling tot de Aziatische landen, daar zijn de kleine bolvormige auberginesoorten geliefd. 
  • De oer-aubergineplant droeg alleen kleine, witte of gele, eivormige vruchten. Vandaar dat de aubergine ook wel eierplant genoemd wordt.
  • Bewaar de aubergine niet in de koelkast, maar wel op een koele liefst donkere en vochtige plek, dan hou je deze groenten het langste goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten