zaterdag 16 februari 2013

Jam, marmelade en compote

Jam, een echt alledaags product. Iedere Nederlander heeft wel een potje jam in de kast staan. Weet jij wat de verschillende zijn tussen jam, marmelade en compote? Lees het in deze blog!

Jam
Jam is een smeerbare pasta van vruchten. Volgens de warenwet mag je het pas jam noemen als er 35% vruchtenpulp in zit. Je komt ook wel eens 'extra jam' tegen, dan zit er meer dan 45% vruchtenpulp in. De gelering vindt over het algemeen plaats door pectine, zuur en suiker. De hoeveelheden pectine en suiker zijn sterk afhankelijk van het basisproduct, die deze ingrediënten al kan bevatten of door bijvoorbeeld de zuurgraad invloed kan hebben op de gelering. De massa wordt ingekookt en door het hoge percentage suiker wordt het product geconserveerd. In plaats van koken kan jam ook bereid worden door het onder druk brengen van de massa. 

Marmelade
Marmelade wordt over het algemeen gemaakt met schillen van citrusvruchten, waardoor het een stuk bitterder is dan jam.

Compote
Een compote is een moes van gekookt fruit, maar veel minder stevig dan jam. Compote bevat meestal hele stukken vrucht met daarbij een siroop. De siroop wordt op smaak gebracht met wisselende ingrediënten en de vruchten worden in die siroop gekookt. 

Dit zijn de basis betekenissen van deze producten. Op Gastronomixs vind je verschillende inspirerende afgeleiden hiervan. Een greep uit de componenten die op Gastronomixs te vinden zijn: Marokkaanse tomatenjam, rode kooljam, zoete compôte van spitskool, marmelade van spitskool en appelcompote. Geïnspireerd? Ga naar Gastronomixs voor meer componenten en ga aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten