maandag 18 februari 2013

Culinaire highlights: Istanbul

Onze Inge was vorig weekend te vinden in Istanbul, daarom nu een blog over de culinaire highlights van deze Turkse miljoenenstad!

Istanbul ligt op twee continenten: Europa en Azië en ligt aan het water (de Bosporus). De Turkse keuken is uitgebreid en divers. Vroeger was er een sultan aan de macht die woonde in het Topkapi-paleis, uit het hele land haalde hij de allerbeste koks en de recepten van deze koks werden langzaam verspreid over de hele stad. Daarnaast kwamen er veel karavanen uit het Midden Oosten naar Istanbul, die allerlei producten met zich meenamen.

Spice- & voedselbazaar
Midden in Istanbul is de spice bazaar te vinden en in het Aziatische deel vind je de voedselbazaar. Hier vind je allerlei kruiden, theesoorten en andere Turkse producten. Verse producten zijn een belangrijke pijler voor de Turkse keuken, je vindt daarom ook heel veel verse producten: vis, groenten, vlees, kaas, olijven, kruiden, etcetera. Voorbeelden van typisch Turkse producten op de markt: sumak, kruiden voor köfte, appelthee, saffraan en verschillende soorten honing.

Zoetigheid & yoghurt
Turkije staat bekend om de zoete koekjes en gebakjes, veelal op basis van honing. Het meest bekend is 'Turkish Delight', dit zijn snoepjes op basis van een gel van zetmeel en suiker/honing. Verder is baklava heel bekend, gemaakt van filodeeg, (pistache)nootjes en honing. Ook gebruiken ze veel kadaifi in combinatie met honing. Yoghurt is een belangrijk onderdeel van de Turkse keuken, zowel in zoete als in hartige gerechten. Ook is het drankje Ayran (yoghurt met water en zout) razend populair. Ook de 'saus' caçik, op basis van yoghurt en komkommer wordt veel gegeten.

Uit eten
Mocht je in Istanbul zijn, ga dan zeker eten bij Mikla. Hier nuttig je een heerlijk diner met een waanzinnig uitzicht over de (oude) stad. De bekende chef, Mehmet Gürs, combineert de Turkse met de Scandinavische keuken en dat zorgt voor bijzondere gerechten (zie foto links). Mocht je aan de Aziatische kant zijn, ga dan eten bij Ciya, het beste restaurant aan die kant, zegt men. Proef voor een prikkie van alle heerlijke mezze (Turkse tapas) en smaakvolle hoofdgerechten. Voor de beste kebab die je zelf van de spies mag halen ga je naar Canim Cigerim, vlakbij restaurant Mikla.

Istanbul is een stad die al je zintuigen prikkelt en waar je een hele diverse eetcultuur vindt. Typische gerechten uit een ander land zijn ook een mooi uitgangspunt voor een nieuw gerecht, ga er mee aan de slag en maak een doorvertaling naar jouw keuken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten