donderdag 14 februari 2013

Couscous

Je gebruikt het vast wel eens: couscous! Ook op Gastronomixs vind je verschillende inspirerende componenten met couscous, die laten zien dat de mogelijkheden met dit ingrediënt eindeloos zijn. Maar wat is het precies en waar komt het vandaan?

Couscous is de naam voor zowel een ingrediënt als voor een gerecht afkomstig uit Noord-Afrika. Het ingrediënt couscous bestaat uit korrels gemaakt van gemalen durumtarwe. Het is in verschillende diktes te koop. Traditioneel wordt het gemaakt door water met een beetje zout te sprenkelen in een kom met meel. Met de vingers wordt geroerd en zo ontstaan er kleine stukjes die met de handen fijngewreven worden. 

Oorspronkelijk wordt couscous bereid in een speciale couscouspan. Deze pan bestaat uit twee delen, waarin de couscous en desgewenst verschillende groenten worden gestoomd. Het gerecht couscous wordt op veel verschillende manieren gemaakt, zowel met vlees en groenten als met vis. Vaak wordt het op smaak gemaakt met harissa en gecombineerd met producten uit de tajine. 

Er bestaat ook een zoete variant, die bereid wordt met melk. Ook in Italië wordt veel couscous gegeten, vooral met vis. Koud kan het ook geserveerd worden, bijvoorbeeld als onderdeel van een salade. Couscous is een product waar heel veel mogelijkheden mee zijn, ga snel zelf experimenteren! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten