donderdag 7 februari 2013

Bonitovlokken

Bonito(vlokken), je vindt het regelmatig terug in de culinaire wereld. Maar weet jij wat het precies is? Lees in deze korte blog meer over dit ingrediënt!

Bonitovlokken zijn geschaafde stukken gedroogde bonito. Bonito is 'gestreepte' tonijn die voorkomt in de Atlantische oceaan en de Middellandse zee, het is familie van de makreel. Er bestaan speciale raspen om dit zelf te schaven, maar je kunt ook voorverpakte bonitovlokken kopen bij de toko. Het komt oorspronkelijk uit Japan en wordt daar voornamelijk gebruikt in bouillon, soepen en sauzen, maar het wordt ook over hete gerechten gestrooid, waardoor er een speciaal effect ontstaat. Het lijkt alsof de bonitovlokken 'dansen', want doordat de vlokken zo licht zijn zorgt de hete damp ervoor dat ze gaan bewegen.

De smaak is door de fermentatie en drogen van de vis erg intensief en bevat veel umami. Je kunt er allerlei kanten mee op in de keuken. Op Gastronomixs vind je ook twee componenten met bonito: spitskoolganache en spitskoolespuma. Ga er snel zelf mee aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten