woensdag 9 januari 2013

Uitgelichte compositie #39

Alle composities van januari al gezien? Je vindt sinds vorige week weer 6 seizoensverantwoorde composities, met onder andere Indiaase kulfi met walnoten, gestoofde peer en boerenmeisjes met specerijen op Gastronomixs. Wij maken vele composities en componenten die gebaseerd zijn op bereidingen van over de hele wereld. In deze compositie is een typisch Indiaas component (kulfi) gecombineerd met een typisch Nederlands component (boerenmeisjes).

Kulfi is een populair Indiaas bevroren dessert. Deze compositie bestaat naast de kulfi uit:
- gestoofde peren
- boerenmeisjes met specerijen
- crème van boerenmeisjes

Variatiemogelijkheden zijn er genoeg! De variaties die je op de afbeelding hiernaast ziet zijn allemaal van het ingrediënt peer. Met één ingrediënt, maar verschillende componenten zet je een totaal andere compositie neer die altijd binnen jouw mogelijkheden en kookstijl past.

Wil je een krokant component aan je compositie toevoegen? Gebruik dan krokante perenchips. Liever iets luchtigs? Maak dan eens perensponsjes. Snel en makkelijk te bereiden met behulp van een sifon en de magnetron. Je kunt ze zo gebruiken, maar als je ze droogt creëer je een krokant garnituur voor je desserts. Of maak een perenmousse en giet deze klassieke fruitmousse in iedere denkbare vorm - zoals wij dat deden met een lampje (een peertje!). 

Peren kun je ook uitstekend vacuüm infuseren, bijvoorbeeld met wijn en specerijen of met karamelthee: een bijzonder krachtige bereiding van peer. Als laatste kun je een subtiel krokantje toevoegen aan je gerecht door poire brûlée te maken, als crème brûlée afgebrande peer!

Ga zelf aan de slag en varieer op de gegeven composities!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten