woensdag 2 januari 2013

Uitgelichte compositie #38

De start van het nieuwe jaar luiden we in met een aantal inspirerende seizoensgebonden composities! De eerste uitgelichte compositie van deze maand is: stoof van varkenswangetjes in abdijbier, gratin van knolselderij en een saus van flespompoen.

Een heerlijk winters stoofgerecht dat bestaat uit de volgende componenten:
- stoof van varkenswangetjes
- knolselderij gratin
- winterwortel spaghetti
- saus van flespompoen

Per component kun je naar hartenlust variëren. Je kunt het vlees als basis nemen en met verschillende groentebereidingen gaan experimenteren en evolueren op het gerecht zoals wij het geven. Gebruik de componentenschema's van wortel, knolselderij en pompoen om te variëren op aanwezige componenten, of gebruik compleet andere schema's en voeg nieuwe componenten toe.

Pompoen is een heerlijke smaakmaker in een hartig winters gerecht. Wil je de compositie een wat chiquer uiterlijk geven, kun je bijvoorbeeld zoetzure strips toevoegen, een frisse toevoeging aan het geheel. Verder kun je pompoen prima roosteren. De pompoen wordt dan zoeter, door het karameliseren van de suikers in de pompoen wordt de smaak nog krachtiger. Zeker bij de frisse wortel is dit een goede combinatie. Of kijk naar bereidingen van pompoen uit andere keukens, zoals pompoen pansoti: een soort ravioli, maar dan anders van vorm. Een gegarandeerd succes!

Wortel biedt ook voldoende mogelijkheden. Varieer bijv. eens met een klassiekere wortelbereiding, zoals wortelragout. Of marineer de wortel, waardoor je een friszure toevoeging krijgt of behoudt. Wortel is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maak ook eens gebruik van bijvoorbeeld paarse wortel en maak er een mooie gel van.

Neem snel een kijkje bij alle nieuwe composities en ga er zelf mee aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten