woensdag 9 januari 2013

Topinamboer

Een tijdje was deze aardpeer uit beeld geraakt, maar hij is terug! Vandaag een korte blog om jouw warenkennis over topinamboer bij te spijkeren.

Topinamboer is oorspronkelijk afkomstig uit Noord- en Midden Amerika. De knol wordt naast consumptie gebruikt voor alcoholproductie, zoetstofproductie en ook diervoeder. Voor consumptie worden knollen van een jaar oud gebruikt. 

Topinamboer is zoeter dan een gewone aardappel, dit komt omdat de koolhydraten vooral bestaan uit inuline in plaats van zetmeel. De aardpeer kan voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt worden, je kunt hem koken, stomen, frituren, blancheren, bakken of rauw eten. Er worden vaak salades of purees mee gemaakt. De smaak van jong geoogste aardperen doet een beetje denken aan een artisjokhart en is nootachtig, zacht en zoet. Pas op dat je de aardpeer niet te lang kookt waardoor hij waterig gaat smaken. Jonge aardpeer kan met schil gegeten worden, oudere knollen kun je beter schillen.

In de compositie die gastchef Patrick Stolker deze maand met ons deelt vind je een crème van topinamboer. Ook vind je op Gastronomixs topinamboerwolkjes en topinamboerbrunoise. Ga er zelf mee aan de slag, proef en combineer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten