dinsdag 8 januari 2013

Productpaspoort: Spitskool

Bij het koken van spitskool in een overvloed aan water ontstaat een mildere smaak dan bij roerbakken of stomen.

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. De productpaspoorten vind je bij steeds meer ingrediënten, deze worden continue aangevuld. Zojuist is het productpaspoort van spitskool toegevoegd! Op Gastronomixs vind je op dit moment meer dan 100 componenten van spitskool, verzameld door meer dan 60 koks uit heel Nederland tijdens de wereldrecordpoging op 3 december 2012.
Spitskool is een van de vele koolsoorten die we in Nederland kennen. Spitskool is, in tegenstelling tot veel andere koolsoorten, een zomergroente die jaarrond verkrijgbaar is. Het heeft een zachte sappige smaak en kan in veel verschillende gerechten verwerkt worden. Door het veredelen en kweken van kool zijn er enorm veel soorten ontstaan, waaronder spitskool - eigenlijk een vroege witte kool. Spitskool heeft zijn oorsprong in het Mediterrane gebied. Spitskool is een sluitkool, de bladeren sluiten de kern af, in tegenstelling tot de boerenkool of bloemkool waarbij de bladeren naar buiten staan. Als de spitskool die in de winkel ligt niet uit Nederland komt, dan komt deze haast zeker uit Spanje. 

Je kunt het maar (w)eten! 
  • Spitskool kun je prima invriezen, maar je dient het wel eerst te blancheren. 
  • Op Gastronomixs vind je meer dan 100 bereidingen van spitskool, verzameld door chefs uit heel Nederland tijdens een heuse wereldrecordpoging. 
  • Kool was in de middeleeuwen al een belangrijke voedselbron. 
  • Spitskool is een echte zomerkool en volop verkrijgbaar in mei, juni, juli en augustus, maar wel jaarrond beschikbaar. 
  • Spitskool levert meer vitamine C dan de verwante witte kool. 
  • Bij koken van spitskool in een overvloed aan water verdwijnen smaakmoleculen in het kookwater en ontstaat een mildere smaak dan bij roerbakken of stomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten