zaterdag 19 januari 2013

Productpaspoort: Appel

Een appel is op zijn lekkerst wanneer al het zetmeel in het vruchtvlees is omgezet, waarna zoet, zuur en aroma perfect in balans zijn.

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. De productpaspoorten vind je bij steeds meer ingrediënten, deze worden continue aangevuld. Zojuist is het productpaspoort van appel toegevoegd! Op Gastronomixs vind je 16 uiteenlopende componenten met appel, waaronder een aantal componenten van gastchefs.

Een van de meest gewaardeerde fruitsoort in de wereld is de appel, ze zijn knapperig, fris en sappig. In ons land, maar ook in vele andere Europese landen is de appel niet weg te denken. Over de hele wereld zijn er naar schatting meer dan 20.000 verschillende soorten appels. Vanaf de negentiende eeuw worden appels meer doelgericht gekweekt. Hierdoor zijn er allerlei verschillende appels ontstaan, zoete appels, frisse appels, zure appels, sappige appels, stevige appels etcetera. In de loop van de tijd zijn door toevallige kruising nog veel meer soorten appels ontstaan. Deze fruitsoort is het hele jaar in Nederland te verkrijgen, maar smaakt op z’n best van augustus tot oktober, dit hangt overigens wel af van de soort appel. In die periode worden de appels ook geoogst in Nederland. Een appel kan voor vele gerechten worden gebruikt, hij is eigenlijk multifunctioneel. 

Je kunt het maar (w)eten!

  • Een appel is op zijn lekkerst wanneer al het zetmeel in het vruchtvlees is omgezet, waarna zoet, zuur en aroma perfect in balans zijn.
  • Een appel is super gezond, het bevat veel vitamine A, C en E, daarnaast bevat het ook veel kalium, dit mineraal is erg belangrijk bij de waterhuishouding van het lichaam.
  • De kweepeer, die veel wordt gebruikt in de Turkse en Marokkaanse keuken, is eigenlijk helemaal geen peer, zoals de naam misschien doet vermoeden, het is namelijk een appelsoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten