zondag 13 januari 2013

Ponzu

Ponzu is een bekende Japanse saus, ken jij het al? Vandaag een blog met informatie over dit smaakmakende product!

Ponzu wordt gemaakt door mirin (zoete rijstwijn), rijstazijn, bonintovlokken (gedroogde, gefermenteerde, gerookte tonijn) en kombu (gedroogd zeewier) zachtjes te koken. Hierna laat je dit afkoelen, zeef je het en breng je het op smaak met Japanse citrusvruchten, zoals yuzu, sudachi, daidai of kabosu. Voor gebruik wordt het meestal gemengd met sojasaus (ponzu shoyu). Uiteraard is ponzu ook kant en klaar in een flesje te koop. Er zijn verschillende variaties te koop, de variatie zit vaak in de aanwezigheid van sojasaus en de soort citrusvrucht die gebruikt is.

De saus wordt vaak gebruikt als dipsaus bij Shabu Shabu (Japanse fondue) en Yakiniku (Japans tafelgrillen). Ponzu heeft de consistentie van een vinaigrette en de smaak is hartig en friszuur. Het is goed te gebruiken in dressings, zoals deze met venkel en Chardonnay en andere sauzen. Op Gastronomixs vind je ook het component limoenkaviaar waar Ponzu in gebruikt wordt.

De Japanse keuken kent tal van sauzen en smaakmakers die nog vrij onbekend zijn. Loop eens door de toko en experimenteer met deze producten. Wij doen dat heel vaak en dat levert gegarandeerd nieuwe inzichten op, die je ook terug ziet tussen de componenten op Gastronomixs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten