dinsdag 29 januari 2013

Matcha

Matcha is een Japans poeder gemaakt uit groene thee. In de keuken kun je heel veel leuke dingen met dit poeder! Lees er meer over in deze korte blog.

Het poeder wordt gemaakt door theeplanten in de schaduw te plaatsen, waardoor er meer bladgroen geproduceerd wordt en de smaak intenser wordt. De theebladeren worden gestoomd, gedroogd en fijngemaakt tot er een poeder overblijft. De smaak is bitter, en iets sterker dan 'gewone' groene thee.

Met het poeder wordt thee gezet tijdens theeceremonies. Hiervoor worden verschillende traditionele materialen gebruikt, zoals een soort 'kwast' (zie foto), waarmee het poeder met heet water (niet kokend! < 70 graden) schuimig wordt geklopt binnen 30 seconden. Daarnaast wordt het gebruikt in zoete gerechten, zoals mochi (rijstkoekjes), ijs en gebak. Ook in hartige gerechten kan matchapoeder prima gebruikt worden. Bijvoorbeeld in rijstballetjes, of noedels.

Je kunt er zelf dus mee aan de slag in zowel hartige als zoete gerechten, en daarnaast ook in warme en koude gerechten. Al eens gedacht om het in je tempurabeslag te doen? Of in een cocktail? Zorg dat je de ongezoete variant koopt, deze is puurder van smaak en bevat meestal minder kleurstof. Succes met experimenteren!

1 opmerking:

  1. Erg leuk product, wij maken er bijvoorbeeld een Asian style creme brulee van.

    BeantwoordenVerwijderen