dinsdag 15 januari 2013

Gado gado

Afgelopen vrijdag is het componentenschema van noten online gekomen op Gastronomixs. Heb je het al gezien? De 17 uiteenlopende componenten die je zeker zullen inspireren! Twee van deze componenten zijn gado gado saus en een gado gado soepje. Maar wat is gado gado precies?

Gado gado is een Indonesische salade bestaande uit geblancheerde groenten en pindasaus. De groenten moeten helemaal omhuld zijn met saus. Op straat in Indonesië wordt de saus vaak à la minute gemaakt terwijl je staat te wachten. Op deze manier kan de smaak en de pittigheid aangepast worden aan de wens van de klant. 

Recepten verschillen per streek, maar meestal is gado gado gemaakt van gekookte groene groenten, taugé, jackfruit (of nangka), snijboon, sopropo, komkommer, sla, gekookt ei, gefrituurde tofu en maïs. Bovenal wordt er gevarieerd met groenten die op dat moment aanwezig zijn. De saus bestaat meestal uit gemalen gebakken pinda's, palmsuiker, peper, limoensap, terasi (gedroogde garnalenpasta) en tamarindewater, maar ook hierop wordt veel gevarieerd.

Ga met gado gado aan de slag en het zal je zeker inspireren om er een creatieve variant op te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten