vrijdag 4 januari 2013

Culinair leesvoer: De basis, Het product, Het gerecht


Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaakcombinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen.

De Homarus trilogie bevat drie culinaire naslagwerken, samengesteld door culinair fotograaf Tony Le Duc en Flip Verheyden. Het eerste boek is De Basis. In dit boek wordt duidelijk dat een goede basis onmisbaar is. Het boek bevat 150 basisrecepten voor verschillende klassiekers, maar ook innoverende bereidingswijzen,  met daarbij verschillende basistechnieken.

Het tweede boek is Het Product. Hierin worden verschillende basisproducten behandeld met daarbij de optimale bereidingsmogelijkheden. Naast alledaagse ingrediënten als rode biet en tomaat komen er ook meer gastronomische ingrediënten aan bod, zoals kalfszwezerik en langoustines. Als laatste vind je er ook minder bekende producten als kombu en citroengras in. In totaal is er informatie van 145 ingrediënten verzameld, met een aantrekkelijke fotogalerij.

Als laatste is er Het Gerecht. De kennis uit het eerste en tweede deel worden hier gecombineert in 150 volwaardige bereidingen die allemaal gebaseerd zijn op de basis. Het zijn zowel gerechten uit de wereldkeuken als uit de Nederlandse/Belgische keuken.

De boekjes zijn een must-have voor iedere kok. Zoals wij ook altijd zeggen: een goede kok kan niet zonder basiskennis! Pas dan kun je creatief culinair experimenteren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten