dinsdag 22 januari 2013

Creatiemethode: INDUSTRIE

Neem een populair product van de industrie en laat je hierdoor inspireren tot iets compleet nieuws.

Bij het creëren van een gerecht kun je verschillende startpunten en denktechnieken gebruiken. Op Gastronomixs vind je creatiemethodes die je hierbij op weg helpen. Ze helpen je om een kloppend gerecht met een verhaal neer te zetten. Aan de gegeven creatiemethodes zijn ook composities gekoppeld.

Eén van de creatiemethodes die je op Gastronomixs vindt is INDUSTRIE. De (levensmiddelen)industrie kijkt altijd goed wat er in de gastronomie gebeurt om inspiratie op te doen voor nieuwe producten. Waarom niet eens andersom? Kijk maar eens wat de hardlopers zijn voor de levensmiddelenindustrie en wat er dus populair is bij het grote publiek. Loop eens een supermarkt in en koop een aantal producten waar je van weet dat iedereen die kent. Bijvoorbeeld: stroopwafels of vleesproducten als slavinken. Kijk hoe het je kan inspireren om iets compleet nieuws te maken met een herkenbare achtergrond. Hier is een voorbeeld uitgewerkt met de Bounty reep als uitgangspunt.

Bounty milkshake reep
Bounty is een van de meest populaire repen aller tijden. De combinatie van de kokos omhult met melkchocolade is erg populair bij een groot publiek en dus erg laagdrempelig. Om die reden is dit snoepgoed een ideaal uitgangspunt voor een innovatief dessert. De twee smaken zijn in allerlei structuren uitvoerbaar en met een beetje fantasie kun je er allerlei geweldige creaties mee maken.

Om de creatie vorm te geven starten we met een analyse van de smaken en wat daar mee combineert. Die smaken werken we op papier uit in zoveel mogelijk structuren en kiezen daaruit de mooiste compositie van smaken, structuren en temperaturen. Hier is gekozen om het formaat van de reep enorm op te blazen. Uiteraard kiezen we dan voor een lichte vulling want anders zou het dessert te zwaar worden. Voor de reep hebben we een milkshake gemaakt op basis van vanille-ijs en kokosmelk. Deze licht vloeibare shake gieten we in een chocoladereep vorm en laten die volledig bevriezen. Vervolgens lossen en door de gesmolten cacaoboter halen. Weer aanvriezen en afspuiten met pure chocolade. De reep minimaal een uur in de koeling laten ontdooien en op de randen van een diep bord leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten