vrijdag 11 januari 2013

Boerenmeisjes en -jongens

In de compositie Indiaase kulfi met walnoten, gestoofde peer en boerenmeisjes met specerijen combineren we een typisch Indiaas component: kulfi, met een typisch Nederlands component, namelijk boerenmeisjes. Maar wat zijn boerenmeisjes in de culinaire wereld en wat kun je ermee?

Boerenmeisjes is de benaming voor een typisch Gronings alcoholisch drankje wat traditioneel gedronken werd op feestelijke gelegenheden als bruiloften. Het drankje bestaat uit ingelegde abrikozen in brandewijn. Rond 1950 was dit dé manier om fruit te conserveren. Vervolgens wordt het op smaak gebracht met kandijsuiker, karamel en kaneel en moet het zes weken rusten om een perfecte smaak te krijgen. Je kunt het onder andere gebruiken in desserts als bijvoorbeeld een crème, op pannenkoeken, in schepijs, maar ook in vleesgerechten en sauzen. Zowel in de zoete als de hartige keuken is het dus toepasbaar. Zelf kun je variëren met specerijen, om het in jouw gerecht te laten passen. Boerenjongens is hetzelfde als boerenmeisjes, maar deze worden bereid met rozijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen