zaterdag 22 december 2012

Sesam

Sesamzaad is een veelzijdig zaadje. Vandaag een blog om jouw warenkennis over dit product iets uit te breiden!

Sesamzaad komt oorspronkelijk uit Arabië en India en is via de zijderoute in China terecht gekomen. In Korea, Japan en China is sesam onmisbaar in de keuken. Het is een basis voor verschillende producten, zoals sesamolie, sesampasta en geroosterde sesam. Door het roosteren krijgt de sesam extra smaak, dit doe je altijd in een droge koekenpan. Er zijn twee varianten sesam verkrijgbaar: zwarte en witte sesam. Deze zijn gepeld en ongepeld te koop. 

Sesam en sesamproducten kun je voor heel veel doeleinden gebruiken, zowel in de zoete als in de hartige keuken. Kijk eens in andere culturen wat er met sesam gedaan wordt en laat je hierdoor inspireren. In Turkije wordt er bijvoorbeeld de zoete lekkernij 'halva' van gemaakt, het wordt in hummus verwerkt en in Japan wordt er 'gomasio' van gemaakt, een combinatie van gemalen ongepelde sesam en zeezout.

Ook op Gastronomixs.com vind je een aantal componenten met sesam, bijvoorbeeld een bal van spitskool met zwarte sesam, een crème van zwarte sesam en miso, sesam yoghurtdip en een zwarte sesam emulsie. Ga snel zelf aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten