zondag 9 december 2012

Productpaspoort: Rode biet

Dankzij moderne kooktechnieken is de biet tegenwoordig weer hot!

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we rode biet onder de loep. Op Gastronomixs vind je op dit moment 17 componenten met rode biet, waaronder een aantal bereidingen van gastchefs van de afgelopen maanden. 
Veel ingrediënten die we dagelijks in onze keukens gebruiken zijn min of meer onmisbaar. Daardoor worden ze ook vaak wat gewoontjes gevonden, kortom, we staan er niet echt meer bij stil terwijl we van een nieuw product alles willen weten. Het meest typische voorbeeld daarvan is wel de rode biet. Bijna vergeten en door zijn lange bereidingstijd vrijwel alleen maar kant-en-klaar gekookt verkocht. Jammer, want deze knolgroente heeft een zeer bijzondere en complexe smaak en ontelbaar veel mogelijkheden! 

Maar dan komt het grote voordeel van alle nieuwe ontwikkelingen binnen de gastronomie boven drijven. Eenvoudige producten kunnen door nieuwe inzichten ineens hun beste kant laten zien en de rode biet is mede daardoor een aantal jaar geleden helemaal teruggekeerd! Dankzij moderne kooktechnieken is de biet weer hot. Door de bijzondere combinatie van de zoete en de aardse smaak is de biet geschikt voor veel meer doeleinden dan oma’s gekookte versie. Zowel in voorgerechten als desserts doet de rode biet het uitstekend en hij laat met een klein beetje hulp altijd zijn beste kant zien.

Je kunt het maar (w)eten!

  • Rode bieten zijn in Rusland en Oost-Europa één van de meest gebruikte groenten, zowel in koude als in warme gerechten.
  • De natuurlijke kleurstof betacynanine in rode biet wordt ook gebruikt in andere voedingsmiddelen.
  • Rode bieten zijn goed voor zwangere vrouwen, ze bevatten veel foliumzuur en ijzer.
  • Rode bieten zijn rijk aan mineralen zoals kalium, en aan vezels. Ook het loof van de zomerbiet is erg voedzaam en rijk aan vitamine A en C, en ijzer en kalk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten