zondag 23 december 2012

Productpaspoort: Boerenkool

Van alle koolsoorten bevat boerenkool de meeste voedingsstoffen. 

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we boerenkool onder de loep. Samen met leerlingen van de Cas Spijkers Academie hebben we de meest uiteenlopende bereidingen van boerenkool verzameld, op dit moment vind je op Gastronomixs maar liefst 40 componenten van deze Hollandse wintergroente!

Boerenkool is een echte wintergroente die door de Nederlandse consument het meest wordt verwerkt als stamppot met rookworst. Met deze koolsoort kun je meer dan je denkt! Naast de klassieke stamppot kun je boerenkool ook roken, smoren, stomen of marineren. Naast smaakcombinaties met aardappel, pastinaak, jeneverbessen en nootmuskaat, smaakt boerenkool ook heerlijk met spannende smaken als gerookte knoflook, Ras el Hanout en wasabi.

Boerenkool bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen, waardoor het een ware vitaminebom voor je is. Vroeger werd gezegd dat er vorst over de boerenkool heen gegaan moest zijn, dan smaakte de boerenkool op zijn best! Dat komt omdat het zetmeel die in de boerenkool aanwezig is omgezet wordt in suikers, waardoor de boerenkool een zoetere smaak krijgt. Het echte pittige is er dan vanaf wat voor veel mensen toch aangenaam is.

Je kunt het maar (w)eten!
  • Boerenkool wordt op grote schaal alleen hier in Nederland geteeld.
  • Van alle koolsoorten bevat boerenkool de meeste voedingsstoffen. Boerenkool is rijk aan vitamine A.
  • Boerenkool bevat volop vezels die je een verzadig gevoel geven. 
  • In Vlaanderen noemt men deze groente soms ook krulkool of krolkool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten