maandag 17 december 2012

Erwtensoep of snert?


Met de winter voor de deur gaat Nederland massaal weer aan de erwtensoep. Of mag je ook snert zeggen? 

Officieel zijn dit twee andere gerechten. Waar erwtensoep gemaakt wordt van spliterwten, ui, wortel, aardappel, knolselderij, prei en plakjes rookworst wordt aan de snert ook nog varkensvlees, spek en varkensbotten toegevoegd. Voor de bereiding van snert kunnen varkenskrabbetjes, varkenspoten, een hamschijf en zuurkoolspek gebruikt worden.

Veel mensen denken dat erwtensoep of snert alleen in Nederland gegeten wordt, maar dat is onjuist. Ook in Engeland en Duitsland kennen ze erwtensoep, alleen dunner dan dat we hier kennen. Er worden andere ingrediënten gebruikt waardoor het nooit zo dik wordt als de Nederlandse erwtensoep of snert, want in ‘goede’ Hollandse snert moet je lepel rechtop kunnen blijven staan.

Wist je trouwens dat de traditie is om een kop erwtensoep te eten met daarbij roggebrood met katenspek of Zeeuws spek, met daarna als toetje een pannenkoek?

Waar vroeger aardappel in het traditionele recept werd gebruikt om de erwtensoep voedzamer te maken, wordt nu heel soms nog aardappel toegevoegd met als functie de erwtensoep dikker te maken. De erwten en knolgroenten die worden gebruikt in de bereiding bevatten veel voedingsvezel die langzaam verteerbaar zijn waardoor je een lange tijd een verzadigd gevoel hebt. Ideaal als je nog een hele middag schaatsen te gaan hebt!

Erwtensoep zou je door middel van de creatiemethode UPGRADING op een hoger/Gastronomisch niveau kunnen tillen. Je gebruikt dezelfde ingrediënten, maar door andere technieken toe te passen krijg je andere structuren in het gerecht. Onze gastchefs Bas Hoog & Patrick Kelder inspireerden ons tot het schrijven van dit blog, nadat zij een prachtige upgrade van snert gemaakt hebben. Bekijk het filmpje hiervan, en ga zelf aan de slag met deze of een andere Hollandse klassieker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten