donderdag 20 december 2012

Culinair leesvoer: Mugaritz


Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaakcombinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen.

Mugaritz - natuurlijke wetenschap van koken - is het eerste boek van de Spaanse chef-kok Andoni Luis Aduriz van zijn revolutionaire restaurant in Baskendland: Mugaritz**. Onlangs werd hij bekroond met een derde plaats op de S. Pellegrino lijst van 's-werelds beste restaurants.

In het boek deelt Aduriz de recepturen van zeventig van zijn geraffineerde signatuurgerechten. Het bijzondere van dit boek is dat het creatieve proces dat de gerechten tot stand heeft gebracht beschreven wordt. Verder vind je er hoofdstukken met thema's als: inspiratie uit de natuur, de geschiedenis van het restaurant, de 'culinaire taal' die Aduriz heeft ontwikkeld, technieken en de beleving van de gast. Van echt elk hoofdstuk kun je ontzettend veel leren, gebruik zijn gerechten ter inspiratie en ga zelf aan de slag! In dit filmpje neemt Aduriz je mee in zijn restaurant en vertelt hij over zijn boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten