zondag 16 december 2012

Creatiemethode: OUDE EET- EN TAFELRITUELEN

Pak een vergeten eet- of tafelritueel en creëer subtiele eigentijdse varianten hierop.

Bij het creëren van een gerecht kun je verschillende startpunten en denktechnieken gebruiken. Op Gastronomixs vind je creatiemethodes die je hierbij op weg helpen. Ze helpen je om een kloppend gerecht met een verhaal neer te zetten. Aan de gegeven creatiemethodes zijn ook composities gekoppeld.

Eén van de creatiemethodes die je op Gastronomixs vindt is OUDE EET- EN TAFELRITUELEN. Als je in de culinaire geschiedenisboeken duikt kom je heel wat tafelrituelen tegen die al lang vergeten zijn. Maar waarom zou je de klassieke soepterrine niet weer eens op tafel zetten? Het geeft een heel gastvrij en huiselijk gevoel en het kost niet eens meer moeite. En zo zijn er nog veel meer oude technieken en serveermethoden die je weer nieuw leven in kunt blazen. 

Op Gastronomixs vind je op dit moment één compositie die met deze creatiemethode is gemaakt, maar houd de site in de gaten, want dit zullen er zeker meer worden! Deze compositie is gebaseerd op een techniek uit Peru, namelijk het gebruik van lavastenen. De stenen kun je in je gerecht op verschillende manieren gebruiken, leg ze bijvoorbeeld in een Chinees stoommandje met verse kruiden: een heerlijke geur zal zich verspreiden. Of leg een voorgegaard stukje kwartel op de steen en geef je gasten een pincet om de kwartel van de steen af te halen. Zorg dat je verhaal af is en de totaalbeleving voor de gast compleet. 

Op een bepaalde techniek kun je weer gaan variëren, variaties op dit thema: op de hotstone gebakken coquilles met een peterselierisotto en toffee van bospeen en kummel, in soja en sesam gemarineerde tonijn met wasabicremeux en matjes van ingelegde komkommer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten