dinsdag 20 november 2012

Productpaspoort: Yoghurt

Yoghurt wordt al meer dan 4000 jaar gemaakt door verschillende volkeren in verschillende delen van de wereld.

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we yoghurt onder de loep. Het is een gezond ingrediënt wat over de hele wereld op verschillende manieren gebruikt wordt en tal van mogelijkheden biedt. Op Gastronomixs vind je 15, ook internationale, componenten met yoghurt. 

Zuivel is van tijd tot tijd in en uit de mode, maar altijd onmisbaar als basis of afwerking van gerechten op alle niveaus. Door alle nieuwe technieken van de laatste jaren zijn er ontelbaar veel mogelijkheden bijgekomen. Yoghurt is de laatste jaren de populairste van alle zuivelproducten. Het is dan ook een zuivelproduct dat helemaal in deze tijd past: het heeft een goed imago omdat het licht verteerbaar is en zorgt voor een goede darmflora. Het geeft een frisse toon in zoete en hartige gerechten en smaakt zeer natuurlijk. 

Je kunt het maar (w)eten!
  • Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct: het is melk die door de werking van bepaalde bacteriën tot stremming wordt gebracht. In feite wordt de melk verzuurd door er een "yoghurtcultuur" aan toe te voegen.
  • De melk wordt eerst gepasteuriseerd op 80°C voor het doden van eventueel aanwezige ziektekiemen en daarna teruggebracht naar een temperatuur van 40°C. De yoghurtcultuur wordt toegevoegd aan de verwarmde melk. Dit blijft dan gedurende 4 tot 6 uur onder constante temperatuur staan zodat de bacteriecultuur zijn werk kan doen. Hierna wordt het versneld afgekoeld en is de yoghurt klaar voor consumptie.
  • Deze yoghurtcultuur bestaat uit een mengsel van 2 bacteriën: Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilis.
  • Als er andere culturen gebruikt worden mag het geen yoghurt heten. Biogarde is bijvoorbeeld yoghurt die van een andere bacteriecultuur gemaakt is.
  • Yoghurt wordt al meer dan 4000 jaar gemaakt door verschillende volkeren in verschillende delen van de wereld.
  • Yoghurt is een levend product. De bacteriecultuur die erin leeft kan je steeds gebruiken om nieuwe yoghurt te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten