maandag 12 november 2012

Productpaspoort: Koffie

Koffie kent zijn plaats in de keuken niet alleen in desserts, maar ook in hartige gerechten!

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we koffie onder de loep. Een interessant ingrediënt waarvan je op dit moment 11 componenten op Gastronomixs kunt vinden. Koffie is zeker een ingrediënt waar je binnenkort meer componenten bij kunt verwachten.

Koffie heeft zo'n vaste plaats in ons dagelijks leven, dat het bijna niet is voor te stellen dat het ooit heel anders was. Koffie werd pas in de 17e eeuw vanuit Arabië via Turkije in Europa geïntroduceerd. In Arabië was koffie drinken aan het eind van de 15e eeuw een dagelijks ritueel dat deel uitmaakte van de samenleving. Arabieren worden dan ook beschouwd als de eerste koffiedrinkers.

In Venetië wordt omstreeks 1645 het eerste Europese koffiehuis geopend. Daarna gaat het snel: Oxford, Londen, Den Haag, Marseille en andere wereldsteden volgen. In Parijs zijn er in 1690 al 250 koffiehuizen. In de eeuwen daarna verovert koffie een vaste plek binnen onze cultuur. En nu kunnen we niet meer zonder, want gemiddeld worden er 3,2 kopjes koffie per persoon per dag gedronken. Ook in de keuken heeft koffie een vaste plaats, natuurlijk in desserts maar tegenwoordig zelfs in hartige gerechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten