dinsdag 27 november 2012

Kroepoek

kroe·poek (dem)
in olie gebakken, o.a. uit vismeel bereide, dunne, broze koeken.


Warenkennis, we benadrukken het belang hiervan maar al te graag. Een goede kok kan niet zonder een basis met kennis over allerlei ingrediënten en bereidingen. Daarom vind je hier regelmatig een blogje om jouw warenkennis weer iets te vergroten, deze keer: kroepoek.

Kroepoek komt oorspronkelijk uit Indonesië. Als je daar over straat loopt kun je zien hoe het gemaakt wordt. Kroepoek komt voor in verschillende varianten, zoals cassavekroepoek en palembang (vis). In Nederland wordt het meest kroepoek oedang (naturel) gegeten. De hoofdbestanddelen hiervan zijn tapiocameel, garnalen, water en zout.

Iedereen kent de lange plakken kroepoek die je bij de Chinees kunt krijgen. Niemand weet eigenlijk waar deze vorm vandaan komt en deze vorm wordt ook alleen in Nederland verkocht. Bovendien bevat deze kroepoek maar een heel klein percentage garnalen.

Op Gastronomixs vind je een aantal componenten met kroepoek, onder andere: gepofte spekkroepoek, kroepoek van aardbei, sjalotkroepoek en tomatenkroepoek. Deze componenten gebruik je als begeleider van een compositie. Ook zijn er twee componenten te vinden waarbij kroepoek gebruikt wordt voor de bereiding: bitterbal van eidooier gepaneerd in kroepoek en langoustine gefrituurd in kroepoek. Een multifunctioneel product dus. Ga zelf eens aan de slag en maak je eigen kroepoek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten