donderdag 15 november 2012

Culinair leesvoer: Amsterdamsche huishoudschoolEen terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaakcombinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen. 

Wij kijken niet alleen vooruit, naar links en naar rechts, maar ook altijd terug in de tijd. We vinden het ontzettend belangrijk dat we onze culinaire geschiedenis blijven koesteren en herontdekken. In de 18e eeuw verschenen er steeds meer Nederlandse kookboeken, maar honderden jaren eerder waren ze er ook al. In deze boeken vind je ook recepten die nog altijd terug te vinden zijn in moderne kookboeken. Het is een prachtige basis waar je heel veel inspiratie uit kunt halen en veel van kunt leren.

Mevrouw C.J. Wannée, één van de leraressen aan de Amsterdamsche Huishoudschool, besloot in 1910 een boek te publiceren met allerlei basisrecepten. Ze schreef het boek als remedie tegen de 'chronische eentonigheid' van het dagelijkse eten. Daarnaast was Wannée van mening dat een gerecht valt of staat met de juistheid van de ingrediënten. Op dit moment is de 27ste druk van het boek verschenen en is nog altijd ontzettend populair. Wij raden het je absoluut aan om op zoek te gaan naar een aantal oude drukken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten