maandag 5 november 2012

Creatiemethode: UPSIDE DOWN

Speel met de menselijke perceptie en breng het verwachtingspatroon van je gast in de war door een geïntegreerd product compleet anders over de bühne te brengen!

Bij het creëren van een gerecht kun je verschillende startpunten en denktechnieken gebruiken. Op Gastronomixs vind je creatiemethodes die je hierbij op weg helpen. Ze helpen je om een kloppend gerecht met een verhaal neer te zetten. Aan de gegeven creatiemethodes zijn ook composities gekoppeld.

Eén van de creatiemethodes die je op Gastronomixs vindt is UPSIDE DOWN. Ons leven zit vol verwachtingspatronen, hierdoor wordt alles een stuk overzichtelijker. Als chef kun je hier heel goed op inspelen, door een bepaald verwachtingspatroon eens te doorbreken: gegarandeerd dat je je gast verrast! De kunst is om iets wat volledig geïntegreerd is in onze eetcultuur compleet anders over de bühne te brengen. 

Bijvoorbeeld een cocktail: die hoort vloeibaar te zien! Althans... dat verwachten we! Maar waarom zou je niet eens een 'vaste' cocktail maken? Bijvoorbeeld een variant op de originele mojito, of op de watermelon martini waarbij je watermeloen infuseert met wodka.  Ook als start van een hartig gerecht kun je met deze creatiemethode aan de slag, bijvoorbeeld met een klassieke garnalencocktail. Helemaal klassiek serveren in een coupe met mooie sla en citroen alleen dan met een warme cocktailsaus! Je kunt de saus bereiden met een kidde en het werkt heel verrassend op de gast. Op de foto zie je de garnalencocktail met warme saus en een komkommermarshmallow, waarbij de klassieker totaal anders gepresenteerd wordt. 

Ga vooral aan de gang met de mogelijkheden en recepturen die je binnen handbereik hebt en denk na hoe je het verwachtingspatroon van jóuw gasten kunt doorbreken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten