donderdag 22 november 2012

Creatiemethode: SMAAKCOMBINATIES

Werk in een gerecht verschillende smaakcombinaties uit in plaats van één smaakcombinatie, hierdoor ontstaat een heel bijzondere ervaring.

Bij het creëren van een gerecht kun je verschillende startpunten en denktechnieken gebruiken. Op Gastronomixs vind je creatiemethodes die je hierbij op weg helpen. Ze helpen je om een kloppend gerecht met een verhaal neer te zetten. Aan de gegeven creatiemethodes zijn ook composities gekoppeld.

Eén van de creatiemethodes die je op Gastronomixs vindt is SMAAKCOMBINATIES. Smaak is alles. Wat je ook doet, zonder een mooi uitgebalanceerde smaakcombinatie heeft het allemaal geen zin. De laatste jaren is hier vanuit verschillende kanten op ingespeeld, door bijvoorbeeld Smaakvrienden van Angélique Schmeinck, het Belgische Foodpairing en de verschillende smaakbijbels. Vaak bevat een gerecht één uitgewerkte smaakcombinatie, maar waarom zou je er niet meerdere uitwerken? 

Bijvoorbeeld met tomatensoep: finish it yourself. Verras je gasten met bijzondere smaakcombinaties! Niet iedereen is even avontuurlijk en daarom is tomatensoep het perfecte uitgangspunt. Eerst is gekeken welke ingrediënten of smaken hiermee samengaan, vervolgens is in de componentenschema's gekeken welke structuren mogelijk zijn. De soep eet je met vijf lepels en bij elke lepel heb je weer een andere smaakcombinatie: beleving ten top!

Deze creatiemethode is ook uitgewerkt bij de aspergesoep met drie bereidingen van zalm. De zalm is op drie manieren bereid en gecombineerd met bepaalde smaken. Ook hier zorgt iedere hap weer voor een compleet andere beleving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten