vrijdag 23 november 2012

Bloedworst

Met deze blog vergroten we je warenkennis weer een stapje! Bloedworst is een typisch product dat veel mensen kennen en waar regelmatig mee gewerkt wordt in de keuken. De meeste koks hebben een favoriete soort of bereidingswijze.

Op Gastronomixs vind je op dit moment twee componenten met bloedworst, namelijk gekaramelliseerde appel gepaneerd met bloedworstpoeder en hartige ganache van bloedworst. Bloedworst is oorspronkelijk gemaakt omdat er geen toepassingen waren voor het bloed dat men overhield na het slachten. Het wordt traditioneel gegeten in de herfst en er zijn ontzettend veel bereidingen van te vinden. Je kunt het een beetje vergelijken met appeltaart: iedereen heeft zijn eigen recept. 

Bloedworst is gemaakt van een mengsel van (varkens)bloed, vet, spek, kruiden en vulmiddelen. Het verschilt per land en zelfs per regio welke ingrediënten gebruikt worden. Zo wordt in Spanje rijst als vulmiddel gebruikt (morcilla de burgos), in Frankrijk wordt altijd kinnebakken spek en varkensvlees gebruikt (boudin noir) en in Engeland wordt traditioneel kastanje, tarwe en zoete aardappel aan de worst toegevoegd (black pudding). 

In Nederland wordt bijna geen vlees gebruikt in de bloedworst, in Frankrijk en België juist wel, waardoor de worst daar romiger en minder droog is. De worst wordt 'vast' door het koken van het bloed tot het stolt in combinatie met andere ingrediënten. De bereiding is niet moeilijk, maar het verkrijgen van de ingrediënten vaak wel. Bloedworst kun je op verschillende manieren bewerken en gebruiken: drogen, bakken, in een paella of zoals op Gastronomixs: een ganache van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten