donderdag 4 oktober 2012

Zwarte knoflook

Voor sommige bekend en voor andere totaal nieuw: zwarte knoflook is een product met een hoge gastronomische waarde. 

Deze knoflook is speciaal, want het kan rauw gegeten worden. Daardoor zijn toepassingen in salades en veel koude bereidingen erg interessant. De teentjes lijken op drop en hebben ook een zoete en soja-achtige smaak.


Zwarte knoflook is gewone knoflook die gefermenteerd wordt. Onder de juiste omstandigheden m.b.t temperatuur en lucht-vochtigheid kleurt de knoflook zwart.

De zwarte knoflook is al eeuwen oud. Om precies te zijn werd het 2600 jaar voor Christus al door de oude Egyptenaren gegeten. Daarna was het ook een erg populair ingrediënt onder de Romeinen en Grieken. Zij geloofden erin dat de zwarte knoflook het libido verhoogde, bijdroeg aan genezing van bepaalde ziektes en de vechtlust opwekte. De knoflook is al jarenlang populair in Azië en is nu ook naar Europa overgewaaid.

Overigens zit zwarte knoflook vol met antioxidanten: zelfs 2 keer zo veel als normale knoflook. Ook wordt de gefermenteerde knoflook op een andere manier opgenomen in het bloed, omdat bepaalde stoffen in de knoflook in water oplosbaar zijn in plaats van in vet. De geur is veel milder, dus bosjes peterselie eten na afloop is niet nodig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten