dinsdag 16 oktober 2012

Wasabi

Op Gastronomixs vind je verschillende componenten en composities waar wasabi in gebruikt wordt. Bijvoorbeeld avocado-wasabi loempia's en tempura van rettich, wasabi en nori, maar wat is wasabi eigenlijk? Wij zijn van mening dat je alleen met gedegen warenkennis creatief kunt koken, daarom behandelen we vandaag weer een interessant ingrediënt op onze blog.

Het hoofdingrediënt van wasabi is de Japanse mierikswortel (zie afbeelding). Van de vele wasabiproducten die je op de Nederlandse markt vindt is het hoofdbestanddeel meestal geen Japanse mierikswortel. Er wordt vaak gewerkt met immitatiewasabi, zelfs in Japan gebeurt dit. De immitatiewasabi is een combinatie van radijs/mierikswortel, mosterd en bladgroen/kleurstof. De reden dat dit zo veel gebeurt is dat de echte Japanse mierikswortel moeilijk te kweken en erg bederfelijk is, waardoor de kosten ontzettend hoog zijn.

In groothandels vind je wasabi in verschillende vormen: poeder, pasta en als verse knolletjes. Het voordeel van wasabi is dat de scherpe smaak niet lang blijft hangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld rode peper is de scherpe smaak weg zodra je de wasabi doorslikt. In Japan is er sinds kort zelfs Kit Kat met wasabismaak te krijgen, een bijzondere combinatie waarvan we nog niet weten of die zo geslaagd is...

3 opmerkingen:

  1. wat betreft de echte wasabi ben ik blij deze een keer te hebben mogen proeven. In een sessie met een aantal gastronauten bij Yama hebben wij kennis mogen maken met deze wortel. Het bijzondere was (en dat kan je ook op bovenstaande foto zien) dat deze geschaafd werd op een plankje met gedroogde haaienhuid er op gespannen. Door met de wortel hier overheen te draaien kwam het vruchtvlees vrij. de smaak was heel bijzonder en niet zo heet als bij de ons bekende mosterd/mierikswortel waarbij je neus en ogen er ook last van krijgen. Na een kwartier is deze echte wasabismaak vervlogen van het plankje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijzonder (heet) verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen