dinsdag 30 oktober 2012

Productpaspoort: Knolselderij

Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt kunnen de bladeren ook gegeten worden.

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we knolselderij onder de loep. Een klassiek ingrediënt waarvan je 14 interessante componenten op Gastronomixs kunt vinden.

Knolselderij behoort tot de familie van de schermbloemigen. Tot deze familie behoren veel plantensoorten die rijk zijn aan aromatische stoffen, zoals ook dille en kervel. Knolselderij vormt een knol onder de grond met een doorsnede van zo'n 10 centimeter. Knolselderij stamt af van de wilde selderij en is nauw verwant aan blad- en bleekselderij. Selderij planten lijken in het jonge stadium veel op elkaar. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt kunnen de bladeren ook gegeten worden. De knollen zijn bruingeel van kleur en soms zit er nog blad aan. Het vruchtvlees is licht van kleur. De stevige knol heeft een pittige aromatische smaak. Gekookte of gestoofde blokjes selderij zijn heerlijk als groente al of niet in combinatie met sauzen of andere groenten. Knolselderij is ook ideaal voor rauw gebruik. Knolselderij komt vooral uit eigen land en is met name in de herfst en winter goed verkrijgbaar. De knollen groeien onder de grond en zijn knoestig en bruingeel van kleur. Soms zit het blad er nog aan. Let bij het inkopen op de kwaliteit van de knollen. Kies zeker niet de grootste uit een partij. Hoe groter, hoe houteriger ze kunnen zijn.

Je kunt het maar (w)eten!
  • Selderijzout, gemaakt van gedroogde en gemalen knolselderij, wordt vaak in de zoutarme keuken toegepast.
  • In China wordt selderij verwerkt in rouwkransen, wellicht om symbolische redenen.
  • Zwangere vrouwen wordt aangeraden niet te veel selderij te eten.
  • Knolselderij bevat veel Choline. Deze stof kan een ontgiftende werking voor koffie- en theedrinkers hebben en kan cholesterolverlagend zijn. Tevens is deze stof van belang voor het functioneren van de hersenen en het geheugen.
  • De knolselderij die in de Nederlandse winkelschappen ligt komt voornamelijk uit Limburg.

1 opmerking:

  1. Waarom kunnen zwangere vrouwen het beter niet eten? Ik heb gelezen dat het ook foliumzuur bevat.!

    BeantwoordenVerwijderen