donderdag 25 oktober 2012

Productpaspoort: Chocola

Bewaar chocola niet in de buurt van sterk geurende producten: chocola neemt namelijk heel makkelijk geurtjes over. 

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we chocolade onder de loep. Op Gastronomixs vind je op dit moment 11 componenten met chocola en dit aantal groeit gestaag.


Chocolade heeft ontelbaar veel toepassingen en is een van de meest geliefde ingrediënten. Er zijn afgelopen jaren allemaal verrassende bereidingen van chocolade bijgekomen, waar je de gasten gegarandeerd mee op het puntje van hun stoel krijgt. De meeste bereidingen zijn door iedereen te maken en je hoeft er geen ervaren patissier voor te zijn. Werk wel altijd nauwkeurig en neem acht op de kritische punten.

Je kunt het maar (w)eten!
  • Het duurt gemiddeld vijf jaar voor een cacaoboom vruchten draagt. Elke cacaovrucht bevat 20 tot 40 crèmekleurige cacaobonen. Er zijn ongeveer 400 bonen nodig om een halve kilo van de semi-vloeibare cacaomassa, de basis van alle cacaoproducten, te maken.
  • Jaarlijks wordt er wereldwijd meer dan 3 miljoen ton cacaobonen geproduceerd. In 1830 was dat nog maar 10.000 ton.
  • De productie van chocolade gebeurt voor 80% in Europa en Noord-Amerika. De cacaoteelt speelt zich hoofdzakelijk af in 9 landen: Ghana, Indonesië, Brazilië, Nigeria, Ecuador, Maleisië en Ivoorkust.
  • In Zwitserland is het chocoladeverbruik per hoofd van de bevolking hoger dan waar ook ter wereld: maar liefst 10 kg per persoon per jaar. Voor de Belgen is dat 7 à 8 kg, en de gemiddelde Amerikaan verorbert 5 kg per jaar.
  • De beste opslagtemperatuur voor chocolade is 15-19°C.
  • Bewaar chocola niet in de buurt van sterk geurende producten: chocola neemt namelijk heel makkelijk geurtjes over. 
  • Chocolade smelt bij 34°C, onze lichaamstemperatuur. Daarom smelt chocolade in je mond.
  • Chocola zoals we dat vandaag de dag kennen komt van de toevoeging van extra cacaoboter, zoals Rodolphe Lindt in 1879 bedacht. Door de toevoeging van extra cacaoboter, kan er een reep van gemaakt worden, die knapperig afbreekt en prettig smelt in de mond.
  • De chocoladegekte gaat zo ver dat er zelfs lippenbalsem en massageolie met chocoladesmaak te koop is.
  • De Italiaanse Giacomo Casanova (1725-1798) dronk chocola voor hij het bed deelde met zijn veroveringen. Dit was omdat chocola als afrodisiaca (lustopwekkend middel) werd beschouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten