dinsdag 9 oktober 2012

Kumquat

In de compositie die Emile van der Staak, gastchef van afgelopen september, met ons deelde vind je het component: kumquatgel. Omdat wij vinden dat je alleen creatief kunt zijn met gedegen warenkennis, behandelen we af en toe een bijzonder ingrediënt op onze blog, vandaag dus de kleine citrussoort: kumquat.

Kumquat, ook wel dwergsinaasappel of dwergcitroen genoemd, is een citrussoort afkomstig uit China. In China en andere Aziatische landen gelooft men dat het vruchtje geluk brengt. De plant waaraan deze vrucht groeit heeft minstens 25°C nodig om vruchten te produceren, maar kan in de winter tegen temperaturen tot -10°C

De kumquat heeft een dunne, eetbare schil die bitterzoet van smaak is. De gehele kumquat, inclusief de pitjes, is rauw eetbaar. De smaak combineert goed met vlees, gevogelte en wild. Je kunt hem gebruiken in componenten waar je anders sinaasappel zou gebruiken, zoals marmelades of gels. In China wordt de kumquat ingemaakt met zout en suiker. In Taiwan wordt de kumquat toegevoegd aan groene en zwarte thee. Als je kumquats hebt kun je deze het beste bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 graden, dan zijn ze ongeveer een week houdbaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten