zondag 28 oktober 2012

Culinair leesvoer: Smaakvrienden

Een nieuw terugkerend item op de blog van Gastronomixs, over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, smaakcombinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken. Maar het is bovenal leuk om te variëren op bestaande recepturen. 

Smaakvrienden is geschreven door één van de twee vrouwelijke SVH meesterkoks van Nederland: Angélique Schmeinck. Hiervoor verscheen het boek 'een mond vol kunst' van Angélique al, welke werd uitgeroepen tot het meest innovatieve kookboek. Smaakvrienden biedt je de mogelijkheid om per groente mogelijke smaakvrienden te vinden.

Je vindt in het boek informatie over smaak, structuren en technieken, microrecepturen en bovenal verschillende mindmaps over hoe én in combinatie waarmee de groenten gebruikt kunnen worden. De mogelijke smaakvrienden zijn overzichtelijk onderverdeeld in verschillende categorieën. De kunst bij dit boek is om de gevonden smaakvrienden in de juiste verhoudingen te combineren. Het boek zet zeker aan tot experimenteren en laat je nieuwe invalshoeken gezien waar je zelf nog niet aan gedacht had! Het boek vertelt weinig over basistechnieken en is daarom vooral geschikt voor de fanatieke hobbykok en voor professionele koks. Binnenkort verschijnt er een herdruk van het boek Smaakvrienden groenten en komt het boek Smaakvrienden fruit uit. Wij houden je op de hoogte over wanneer het zo ver is!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten