maandag 29 oktober 2012

Creatiemethode: RECONSTRUCTIE

Splits een bestaand gerecht op in onderdelen en bewerk al deze onderdelen apart, zodat er een nieuwe creatie ontstaat.

Bij het creëren van een gerecht kun je verschillende startpunten en denktechnieken gebruiken. Op Gastronomixs vind je creatiemethodes die je hierbij op weg helpen. Ze helpen je om een kloppend gerecht met een verhaal neer te zetten. Aan de gegeven creatiemethodes zijn ook composities gekoppeld.

Eén van de creatiemethodes die je op Gastronomixs vindt is RECONSTRUCTIE. Bij reconstructie ga je uit van een bestaand gerecht. Je schrijft alle onderdelen naast elkaar en gaat zoveel mogelijk andere structuren en technieken zoeken die passen bij het product. Vervolgens combineer je alle onderdelen weer, door te kijken wat bij elkaar past. Als laatste ga je natuurlijk in de keuken aan de slag om te kijken of hetgeen dat je bedacht hebt ook echt bij elkaar past. Als de verschillende onderdelen een goed huwelijk vormen verfijn je de creatie.

Op de foto zie je een reconstructie van een variatie op 'banana split', het bekende Amerikaanse dessert dat meestal bestaat uit vanille-ijs, chocoladesaus, banaan, slagroom, fruit en garnituren bestaat. De banana split is nu veranderd in een banana splash! De hoofdingrediënten zijn allereerst uitgeschreven en daarbij zijn nieuwe structuren en smaken gezocht. Binnen de creatie wordt gebruik gemaakt van een ander dessert, namelijk geflambeerde banaan met rum. Het letterlijke 'splash-effect' wordt veroorzaakt door de grove en fijne druppels van de saus. 

Ga vooral aan de gang met de mogelijkheden en recepturen die je binnen handbereik hebt. Hier is de techniek eigenlijk altijd belangrijker dan het recept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten