donderdag 11 oktober 2012

Creatiemethode: NATUUR


Gebruik de natuur als uitgangspunt van je gerecht of nieuwe creatie.

Bij het creëren van een gerecht kun je verschillende startpunten en denktechnieken gebruiken. Op Gastronomixs vind je creatiemethodes die je hierbij op weg helpen. Ze helpen je om een kloppend gerecht met een verhaal neer te zetten. Aan de gegeven creatiemethodes zijn ook composities gekoppeld.

Eén van de creatiemethodes die je op Gastronomixs vindt is NATUUR. De natuur wordt door veel chefs als inspiratiebron gebruikt. Als je natuur als startpunt neemt voor een creatie kun je dit in de breedste zin van het woord doen. Je kunt denken aan een natuurverschijnsel (bijvoorbeeld de branding), maar ook aan een bepaalde plant (kantoenplant). Ook het 'tuintje' met eetbare aarde is inmiddels onder veel chefs een bekende vorm van bordpresentatie. De kunst is om aan het einde van het verhaal een bijzondere smaakcombinatie neer te zetten. 

Op de afbeeldingen hiernaast zie je een aantal voorbeelden van creaties die op de natuur zijn gecreëerd. Op de bovenste foto links zie je een groentekas met Westlandse groente, een ode aan de Nederlandse groente- en fruittelers. Daaronder zie je een compositie van een tijdje terug: garnalencocktail in de branding. Daarvoor is de branding als uitgangspunt gekozen. De creatie rechts bovenaan is geïnspireerd op het oogsten van worteltjes. Worteltjes met kokosrasp (heel gezonde combinatie!) worden hier door de gast zelf geoogst, te gek als amuse! De laatste afbeelding (rechts onderin) is de katoenplant: met een paar plastic takken, suikerspin-plukken en enkele toppings creëer je een prachtige combinatie! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten