vrijdag 5 oktober 2012

Creatiemethode: KLEUR

Gebruik kleur eens als startpunt voor het ontwikkelen van je gerecht!

Bij het creëren van een gerecht kun je verschillende startpunten en denktechnieken gebruiken. Op Gastronomixs vind je creatiemethodes die je hierbij op weg helpen. Ze helpen je om een kloppend gerecht met een verhaal neer te zetten. Aan de gegeven creatiemethodes zijn ook composities gekoppeld.

Eén van de creatiemethodes die je op Gastronomixs vindt is KLEUR. Bij het ontwikkelen van je gerecht neem je een bepaalde kleur als startpunt. In principe werk je natuurlijk altijd met kleur, maar in dit geval neem je één kleur als startpunt. Dit kunnen alle kleuren zijn, van wit tot rood en van bruin tot paars. Gebruik de kleur niet alleen in zijn zuiverste vorm, maar ook afleidingen hiervan. Door op deze manier te werk te gaan ga je heel anders nadenken over je gerecht en op zoek naar nieuwe combinaties. Het is van belang dat de verschillende ingrediënten elkaar aanvullen en versterken. Je gasten hebben, net als iedereen, de aangeboren gewoonte om gerechten eerst op uiterlijk te beoordelen, op deze gewoonte kun je nu goed inspelen. 

Neem bijvoorbeeld de compositie steenvruchtensalade met Turkse yoghurtespuma en krokante honing. Op de foto hiernaast zie je dat alle ingrediënten in een bepaalde kleurtint zijn, namelijk geel/wit. Het heeft een frisse uitstraling, en door de combinatie van verschillende varianten van één kleur krijg je een spannende compositie.

Of maak eens een dessert met 'rood' als uitgangspunt (bovenste afbeelding). Rood is een all-time-favorite en heeft een zeer decoratief karakter. Binnen het rood, kun je weer werken met verschillende structuren en varianten van de kleur. Zo creëer je een bepaalde sfeer rondom je gerecht.

Neem snel een kijkje bij alle creatiemethodes op Gastronomixs en ga zelf aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten