woensdag 12 september 2012

Uitgelichte compositie #22


Normaal gesproken is het startpunt van een gerecht een hoofdingrediënt als vlees of vis. Maar je kunt ook vanuit een ander punt starten, bijvoorbeeld met geweckte cerisakersen! Het kersenseizoen is helaas zo goed als afgelopen, maar met geweckte kersen kun je het seizoen nog even verlengen. De frisse smaak van de kersen combineert uitstekend met wild. In deze compositie is gekozen voor wilde eend. Met de kersen is een bijzondere saus gemaakt met rode biet en Pedro Ximenez sherry. 

Wil je dit gerecht naar je eigen hand zetten? Dat kan op heel veel manieren! Je kunt variëren op het kersencomponent, maar ook op de bijgaande groentebereidingen. Deze compositie bestaat uit de volgende componenten:

- wilde eend
- saus van geweckte kersen
- knolselderij in jus gekonfijt
- choucroute van ui
- mini chioggiabietjes
- gepofte gele bietjes

Heb je geen chioggia- of gele bietjes voor handen? Er zijn nog vele andere componenten van biet te vinden op Gastronomixs: bijvoorbeeld bietjes gepoft in zeezout. Door het poffen wordt de bietensmaak een stuk geconcentreerder. Of pickles van rode biet, scherp en fris tegelijk. Mis je een krokantje in dit gerecht? Varieer dan eens met krokante bietenwafels!

In plaats van de saus van geweckte kersen kun je ook de kersensaus met spekboter proberen. De kers combineert wonderbaarlijk goed met hartige ingrediënten! Heb je nog verse kersen? Dan is een andere mogelijke variatie de à la minute ingelegde kersen. Of gaar de kersen eens koud in citroenbrandewijn!

Surf rond op Gastronomixs en vind ook variaties voor de knolselderij en de ui in deze compositie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten