zaterdag 1 september 2012

Productpaspoort: Ui

Uien zijn de smaakmaker in veel gerechten, ze worden vaker als kruid dan als groente gebruikt!
Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we ui onder de loep. Op Gastronomixs vind je op dit moment 11 componenten met deze veelzijdige topper.


Ui

De ui is een heel oud gewas. Uit geschriften blijkt dat de ui al in 3000 jaar voor Christus in Azië werd verbouwd. Vervolgens kwam de ui naar Griekenland en Egypte. Uit decoraties in piramides is af te leiden dat uien een belangrijk onderdeel uitmaakten van het voedselrantsoen van de piramidebouwers. Bovendien wordt al eeuwenlang een geneeskrachtige werking aan de ui toegeschreven. Er zijn vele verschillende soorten uien, die verschillen in grootte, kleur en scherpte. Het meest bekende is de gele ui, die in Nederland het meest wordt geteeld.

Kleine donkere uitjes zijn over het algemeen scherper dan grotere lichtgekleurde exemplaren. Rode uien zijn zoeter van smaak dan witte uien en worden vanwege hun milde smaak veel in salades verwerkt. Nog milder zijn de grote Spaanse zoete uien. Door hun milde aroma wordt van lente en bosuitjes zowel het witte gedeelte en het mooie groene gedeelte van het loof gegeten. Ook prei, knoflook en bieslook behoren tot de uienfamilie. De ui is overal ter wereld populair en onder de groentegewassen neemt hij mondiaal de achtste, in Europa zelfs de vierde plaats. In Nederland wordt de ui vaker als kruid dan als groente gebruikt. Zeer uiteenlopende gerechten worden ermee op smaak gebracht. 

Smaak en aroma veranderen van karakter bij de bereiding. Rauw gegeten is de ui het pittigst. Er zijn tegenwoordig vele soorten uien zodat iedereen zelf kan kiezen voor een zachte of een pittige smaak. In de hedendaagse keuken is de ui niet meer weg te denken. Hij past zowel in de traditionele Hollandse gerechten als in vele buitenlandse gerechten. 

Je kunt het maar (w)eten!

  • Als je een ui plant, krijg je een mooie blauwe bloem!
  • Dat de ogen kunnen gaan tranen bij het snijden van uien komt voort uit de onderlinge werking van de stof allinase met een bepaalde zwavelverbinding.
  • Het tranen te voorkomen is door uien in de koelkast te bewaren of door ze onder water te schillen.
  • Nederland is al jarenlang de grootste uienexporteur ter wereld.
  • De ui tot de oudste gekweekte planten behoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten